2009. június 22., hétfő

Majd csinálok ilyet otthon...5. rész

Ezúttal kakaóscsigát sütöttünk.

Sokat gondolkoztam, leírjam-e, hogyan, hiszen ki nem tud kakóscsigát sütni...aztán eszembe jutott, 20 évvel ezelőtt én sem tudtam. Azóta viszont hetente elődugja a szarvacskáit a csiga, valamilyen formában: diósan, mogyorósan, vaníliásan, de legtöbbször persze kakaósan.


A tészta egyszerű kalácstészta, 1 kg lisztet beleszitálok egy tálba, közepére mélyedést készítek, oda beleöntöm a porított élesztőt, a két tojássárgáját, 15 dkg olvasztott vajat, és kb 10 dkg cukrot. Robotképpel megdagasztom (lehet kenyérsütőben is).

Ilyenkor nyáron fél óra és meg is kel.

Közben összekeverem a fekete kakaót vaníliás cukorral, és készítek kb 3 dl cukros tejet, valamint olvasztok még egy kevés vajat.

A tésztát kinyújtom, mint egy palacsintát, persze lehetőleg téglalap alakúra. Kicsit megkenegetem olvasztot vajjal, majd megszórom jó vastagon a kakaós cukorral. Utána feltekerem, szeletelem. Tepsibe sorakoznak, meglocsolom a cukros tejjel, és 180°C-on megsütöm.

Szerettem volna lefotózni, amikor a tálra tettem őket, de elkapkodták. Már csak kézben-szájban sikerült elkapnom. :)))


10 megjegyzés:

  1. Eddig csak a kenyeret sütöttem itthon. Mostantól a kakaóscsigát is. Eddig ez valahogy nem jutott eszembe, pedig kalácsot sütni is szoktam... De most "meggyőztél", sütök én is!
    Mondtam már, hogy imádom a blogodat? Hála neked, már a gyrost sem rendeljük. Illetve a párom rendeli, csak nem telefonon a gyros-falóból, hanem személyesen és tőlem, valahogy így: Cica, nem akarsz gyrost csinálni?
    :-DDD
    Ja és a nagyon csokis tényleg nagyon finom!:-)

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy leírtad! Én is szoktam csinálni, de a cukros tejjel való locsolás eddig kimaradt. Eztán nem így lesz!

    VálaszTörlés
  3. Én is szoktam kalácsot csinálni, de most majd kakaós csigává fog átlényegülni!
    Egy megjegyzés, nem bántásiból,aki nem csinált még ilyet az lehet nem tudja, hogy tejci is kell bele, meg az se tudja, hogy mennyi, csak mikor elkezdi begyúrni akkor döbben rá, hogy valami hibádzik a tésztájával!
    Vagy lehet, hogy ez eviden?! :)

    VálaszTörlés
  4. Jó hogy eszembe juttattad, már sül is! :))

    VálaszTörlés
  5. Mmm mmm mmmm... kedvem megjött... ... Virág, sütőpapírosan vagy anélkül sütsz?

    Én is nagyon, de nagyon szeretem a blogodat- bár bevallom egyelőre még nem sikerül lépést tartani a finomabbnál finomabb finomságaid megvalósításával... én lassan érek, ha új sütiről van szó- de akkor aztán alaposan, hehe. :D

    VálaszTörlés
  6. Húú, lányok, köszönöm a sok dícséretet, igazán jól esik.
    Eszti, lusta vagyok, mindent sütőpapíron sütök.

    VálaszTörlés
  7. Könnyesre röhögtem magam: láttam magam előtt, ahogy "robotképpel" dagasztasz...:))) nem bírom abbahagyni a vihogást, ne haraguuuudj!!! Ez annyira jól jött ki...:)) (mindjárt felébrednek a gyerekek, ha nem hagyom abba, szólj már rám!!!)

    VálaszTörlés
  8. Tényleg ezt írtam, Eri? :)))
    Jaj, és miattam nem aludt a család...:)))

    VálaszTörlés
  9. Bocsi, tényleg! Én meg annyira rosszkedvű voltam, hogy ez rángatott ki a posványból, köszönöm! Alig bírtam elmondani a férjemnek, min vihogok, aztán csak nézett, hogy ezen??? Van ilyen, ne haragudj tényleg, infantilis vagyok!

    VálaszTörlés
  10. Lányok, de mennyi tej? Mennyi élesztőpor? Cukros tejjel meglocsolni.... egy bögrényivel?

    VálaszTörlés

Hányan vagyunk éppen most?