2009. december 8., kedd

Majd csinálok ilyet otthon 10 - Szaloncukor

Ha hetekig nem írok, az azt jelenti, hogy egyfolytában sütök-főzök, varrok, tanítok. Most is éppen két rohanás között vagyok, de erről a projektről muszáj beszámolnom. Közkinccsé kell tennem. :)
Dolce vita blogjában akadtam rá arra, amit kerestem. Valahogy mindig nagy gondban voltunk a szaloncukorral. Sokáig nem találtunk olyat, ami valóban ízlett volna, és pusztán a hagyomány és hangulat miatt vásároltunk belőle. Aztán jött a Szamos-féle, ez tényleg finom. Azonban ebből egy 8 személyes család egyébként is nagymértékű édességigényét kielégíteni eléggé költséges mulatság volt.
Idén döntöttem. Mindenképpen itthon készítem el. Jó-jó, de mit...két napig keresgéltem, rengeteg receptet találtam. Végül a már említett blog szaloncukra győzött.
Az ára verhetetlen. Kiszámoltam, lemértem, 70 db cukor lett, 60 dkg, és ez került 800 Ft-ba. Ráadásul ebben aztán tényleg csak az van, amit én tettem bele. Az eredeti recepten egy kicsit változtattam, ezt nyugodtan megteheted te is, ebben (is) áll a nagyszerűsége.
20 dkg mandula
15 dkg cukor
3-4 evőkanál tömény alkoholos ital (nálunk éppen vodka és rum volt itthon)
mazsola, kandírozott gyümölcsök, datolya, és amit szeretsz.

A mandulát a kávédarálón ledaráltam a cukorral együtt. Utána botmixerrel összetrutyiztam (szakszó) a mazsolát, narancs-és citromhéjat, datolyát, sárgabarackot, attól függően, milyen ízben szeretitek. Nálunk a datolyás-vodkás, illetve a rumos-mazsolás lett a nyerő.

A mandulás port, és a gyümölcsös sűrű masszát keverd össze, és annyi evőkanállal kanalazd bele az alkoholt, amíg formázható masszát nem kapsz. Vigyázat, ez csupán 3-4 evőkanált jelent! Fontos, hogy valódi alkoholt, és ne aromát használj, mert ez is tartósít.

Én kis hurkákat formáztam belőle, és végül fogpiszkáló segítségével mindet megfürdettem valódi étcsokoládéban. Amikor vásároltam, a Boci csoki éppen 90 Ft volt, ebből spájzoltam be.
Egyedül a csomagolással vannak még gondjaim. A fóliás papírok kipödrődnek, muszáj őket megkötni, és ez több idő-energia, mint maga a készítés. Ráadásul mi nem akasztjuk a fára, így aztán felesleges. Más papírok átzsírosodnak. Na, ezen még ügyködök...


5 megjegyzés:

  1. Fantasztikus vagy!!!!Szerintem is egyre inkább előtérbe fog kerülni a józan ész és az otthoni szaloncukor.Nagyon ügyes vagy és nagyon köszönöm,a receptmegosztását!!!!!

    VálaszTörlés
  2. A megosztást én is Anitának köszönhetem. :)
    Egyébként komolyan elgondolkoztam, ki vesz még a boltban szaloncukrot...

    VálaszTörlés
  3. Szia! Ha úgysem teszitek a fára, akkor miért nem teszed kis papírkapszlikba? Kicsit ugyan bonbon jellege lesz, de sebaj. Vagy mégis?
    (A receptet bizistók utánad csinálnám, de sajnos allergiás vagyok a nyers mandulára/dióra/mogyoróra, igy maradok a jó kis mü szaloncukornál)

    VálaszTörlés
  4. Zsuzska, azt hiszem, ez lesz a megoldás, csak szeretem felöltöztetni a dolgokat. :)
    Az allergiát sajnálom. :( Vacak lehet, pont a mandulára...:(

    VálaszTörlés
  5. Hát igen. A mogyorót is sajnálom, meg a darált diót. Kiskoromban mindig belemarkoltama a piacon vett frissen darált dióba. Nagyon szerettem. Na azért nincs nagy baj, sütve-fözve mehet!!!

    VálaszTörlés

Hányan vagyunk éppen most?