Mifelénk a szerda a piacnap. S minthogy már közel volt az év vége, sőt, egészen olyan érzéssel sétfikáltunk a piacon a két kicsivel, hogy vakációzunk...szóval nem siettünk haza leckét írni.
Megvettük a heti 40 tojást, és akkor látták meg a lángost. Ott helyben, 40 tojással a kosaramban meg kellett ígérnem, hogy sütök nekik.
Sütöttem is.
1 kg liszt, bele só, porélesztő... majdnem egy liter tej, és némi főtt-áttört krumpli. Hogy egészen őszinte legyek, annyi krumpli, amennyi éppen a kezembe fér, vagy rosszabb esetben amennyi van itthon. Kb 25-30 dkg.
Kidolgozom, illetve kidolgozza a gép, addig én a káposztával foglalkozom.
Lereszelem, besózom. Utána leöntöm róla a levét, olajra dobom, cukrozom, megpárolom.
Jobb esetben van a fagyasztómban előre kiporciózott adag a lángoshoz.
A lángostésztát kétfelé osztom, az egyikbe beledolgozom a káposztát, ezt eszi a család egyik fele. A többiek a hagyományos sima krumplisat szeretik.
Olajban pirosra sütöm, és kész.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Mifelénk "hűtős lángos" készül.
VálaszTörlésnálunk is szerdán van piac... de jó lenne ha kiderülne hogy egy helyen lakunk... persze tudom, h nem :(
VálaszTörlésÉn joghurtos lángost sütök,vagy ha nincs itthon joghurt,tejföllel és tejjel helyettesitem.Krumplival nem próbáltam.
VálaszTörlésPróbáltam én is a joghurtos, meg a hideg lángost (hideg az, amelyiket a hűtőben kell keleszteni, ugye?) de nálunk ez lett a nyerő.
VálaszTörlésA férjem azt mondta, hogy finomabban csinálom, mint az anyukája. Na, most akkor lehet máshogy csinálnom ezek után? :))
Anka, mi Pest megyében, Bp-től 30 km-re. :)
Azt kifelejtettem, hogy lsiztezem a tésztát, nem oljaozom sütés előtt. Így nem lesz olyan zsíros.
VálaszTörlésTudom, tudom... :( mi meg Zalában... egy nagy tó közelében...a lángost pedig ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésNálunk is beindul lassan a lángos-szezon.
VálaszTörlés:)
Néha nehezen találom el a belevaló krumpli mennyiséget, van hogy túl sokat teszek bele és lágy lesz.
Ó, az nálunk sosem probléma. :) Adok hozzá még egy kis lisztet is. Másnap reggel is szívesen megeszik, sőt, megy érte a lobbi, hogy kinek jusson a nagyobb darab. :)
VálaszTörlésÉn csak zugolvastam eddig, de a lángosra nekem is van jókis receptem, ami a hűtőben is eláll pár napig,így mindig frisset lehet sütni. Nekünk a harmada - fele fogy el egyszerre (0,2ésfél,4ésfél évesek még csak), a másik felét másnap, harmadnap, ahogy eszembe jut, belesimítom olajjal kikent tepsire, és megpakolom a tetejét ezzel azzal, tejföllel, szalonnával, sajttal, hagymával, paradicsommal, hallal, mikor mivel, és sütőben megsütöm. (kiló liszt, 1 élesztő felfuttatva tejben, fél liter kefir, vagy joghurt, három tojás, evőkanál só. fél órát kelesztem ált.) olyasmi, mint a langalló.
VálaszTörlésegyébként köszönöm, hogy írsz, kevés blogot olvasok pedig, de ide mindig szakítok kicsi időt :)
Szia:)
VálaszTörlésOk krumpli, mennyiség is stimm, de hogyan krumpli? Főve, vagy nyesrsen reszelve?
Hülyekérdédért bocs, 15 éve főzök, de lángost eddig még nem... majd most.