2009. április 28., kedd

Majd csinálok ilyet otthon...1 rész

Kürtőskalács, gyros, hamburger, perec...

Itt a tavasz, jön a nyár, velük a sok fesztivál, vásár, ahol illatozik a kürtőskalács, gyros, és a gyerekek kórusban kérik, vegyünk máááár ilyet!

Aztán megnézem az árjegyzéket, és hanyatt esek. Nem, egyáltalán nem vagyunk csórik, meg tudnánk venni...de ha számolok, 8X600 Ft, az már 4800...például egy kürtőskalács majszolásért.

Annyi mást lehetne ezért a pénzért venni, ami megmarad másnapra is. Csak éppen valami otthonról hozott elemózsiára kell cserélnünk azt a negyed órás élvezetet.

Ilyenkor mindig megígérem, hogy majd csinálok ilyet itthon.

Aztán hazaérünk, fáradtan, nyúzottan, és ugye meg kéne csinálni. Azért másnapig tudok egy kis haladékot kicsikarni.:)


Hát így született meg tegnap a kürtőskalácsunk vacsorára.
Egyszerű kalácstészta kell hozzá...
Aztán kör alakúra nyújtom, és spirál alakzatban körbe-körbe vágom, így egy nagy csíkot kapok.
Sörösdobozokat (ehhez egyik nyáron a férjemmel együtt feláldoztuk magunkat, és két nap alatt megittunk 8 doboz radlert-azóta rá se tudok gondolni, brrr) beborítok alufóliával, jól megolajozom, és erre tekerem fel a kalácstésztát.
Amikor ezzel elkészültem, megforgatom diós/kókuszos/vaníliás kristálycukorban, és egymás mellé fektetetm a tepsiben.
Ha légkeveréses a sütőd, forgatni sem kell, én alsó-felső "lángon" 15 percig sütöm. Amikor olyan vásárillat lengi be a lakást, akkor van kész. :)
Pár perc után könyedén le lehet húzni a sörösdobozról, és ezt az alufóliát még párszor fel lehet használni, ha pl. másnap is ezt sütünk majd. Ami szinte biztos, hogy újra hatalmas siker.

9 megjegyzés:

 1. nálunk tegnap lángos volt, bár nem voltunk vásárban vasárnap. viszont ezzel a kürtős sütési megoldással felkészülök május 1-i körsétánkra. az általam eddig ismert házi recept őzgerint hátoldalán sütött volt - vagyis fél kalács - egy fél kalács meg hát senkinek nem kell :-)

  VálaszTörlés
 2. Hát ez a sörösdoboz mekkora ötlet!!! Olvastam én már mindenfélét, cserepet, bádogot, de ez...! Köszi!

  VálaszTörlés
 3. Most sül az én kalácsom, a te ötleted alapján, igazi csíksomlyói recept szerint...

  VálaszTörlés
 4. megsütöttem, sörösdobozon, Május 1-je reggelén. szombaton Anyák Napjára vittem szülimnek is kóstolót. Gyerekek és párom kórusban: mikor sütök megint ilyet? és hamarosan, mert nem bonyolult!!

  köszönöm a remek ötletet!

  VálaszTörlés
 5. milyen kalácsrecepttel csinálod? Szabad kérdezni?

  VálaszTörlés

Hányan vagyunk éppen most?